Tietokonevirukset taiteena, Museum of Malware Art

Länsisataman suuntaan kävellessä, vastapäätä hotelli Clarionia kiinnittyy Wood City -rakennuksessa silmiin kyltti, jossa lukee Museum of Malware Art. Siis haittaohjelmien tai tietokonevirusten museo. Siis sinne

Click for Love. Yksityiskohta. Hugo Lankinen, Kasper Hildén/TAIKOA

ILOVEYOU, 2000. Windowsin sähköpostimato ILOVEYOU-mato löydettiin 4. toukokuuta 2000. Se kirjoitettiin Filippiineillä, ja se lähetti sähköpostin jokaiselle uhrin osoitekirjassa olevalle yhteyshenkilölle otsikolla "tarkista ystävällisesti liitteenä oleva LOVELETTER, joka tulee minulta" ja liite LOVE-LET-TER-FOR-YOU.TXT.vbs. Liitteen avaaminen tartuttaisi järjestelmän

Museo on taloon muuttaneen WithSecure - yhtiön aulatiloissa. Näyttelyyn on näköjään vapaa pääsy. Museoalalla joskus tuskaillaan siitä, että museo- sanaa käytetään kohteissa, jotka eivät välttämättä täytä perinteistä museon määritelmää. Malware-museo näyttää joka tapauksessa keräävän, tallentavan ja esittelevän aihepiiriään, ainakin näillä ehdoilla kyseessä on museo. Vaikka ei taida vielä olla museoliiton jäsen. Toki museo myös markkinoi yritystä. Mutta maailmassa on paljon muitakin yrityksen tai brändin ympärille koottua museota.

Näyttely on rakennettu yrityksen katutason aulatiloihin. Aula on kyllä korea kuten kaikki WoodCityn talon tilat, mutta ei varmaankaan näyttelytilaksi kaikkein paras. Ehkä hiukan yllättäen esitys on kiinnostavampi kuin ovesta sisään astuessa odottaa.


Museo esittää digitaalisen historian kiinnostavan elementin eli tietokonevirukset taiteena. En ole aiemmin ajatellut viruksia tai haittaohjelmia taiteen historian osana. Ehkä olen yrittänyt vältellä viruksia mahdollisimman paljon.

Taidetta ne kuitenkin ovat, ilman epäilyksen häivää. Virus Archive -teoksessa hieman Nam June Paikin videoteosten tapaan rakennettuihin torneihin tai rakennelmiin on kiinnitetty pieniä näyttöjä ja niitä esittelevät tekstit. Viruksen historia ja ominaisuudet sekä visuaalinen ilme havainnollistuu.


MsDos- kauden pikselivirukset muistuttavat joitakin videotaiteen teoksia, monista tulee mieleen myös varhaiset videopelit, matopelit. Tuntuu että virusten historia liittyy myös pelien historiaan, olisiko haittaohjelman luominen tekijälleen jollain lailla pelillinen kokemus? 

Näyttely  vertaa virusten tekijöitä, hakkereita, myös graffitimaalareihin. Yksi näyttelyn teoksista onkin EGSsin  tilaan suunnittelema Inter-Continental-virusta kuvaava teos. Näyttelytila on kuitenkin sen verran hälyinen ja ahdas, että teos ei ehkä avaudu ilman taustoitusta.

Näyttely on siis kaksijakoinen. Esillä on alkuperäisiä viruksia esiteltynä näytöillä  ja sen lisäksi, kuten EGSsillä, virusten maailmaa väljemmin kommentoivia teoksia. Esillä on kiinnostavia töitä, itselleni ehkä kuitenkin alkuperäisten virusten esittelyt tekivät suurimman vaikutuksen. 

Greg Linares, Cyberwar. Teos viittaa myös Ukrainan sotaan


Joey Holder. Araneomorph. Teos hätkäyttää kuin Louise Bourgeoisin hämähäkkiteokset

Mukana on myös musiikkia aihepiiriin liittyen ja vuorovaikutteinen teos, jossa voi itse napata viruksen näytöltä. Vielä löytyy videohaastattelu maailman ensimmäisinä  IBM PC virusten tekijöinä pidetyistä pakistanilaisista veljeksistä.


Veljeksiä haastattelee WithSecuren tutkimuspäällikkö Mikko Hyppönen-. Hän on myös kuratoinut näyttelyn

 Pakistanissa vuonna 1986 kirjoitettu virus levisi maailmanlaajuisesti useiden vuosien ajan. Näyttelyssä esillä oleva tartunnan saanut 5,25" levyke on varhaisin tunnettu Suomessa löydetty virustapaus. Sen löysi Tapio Keihänen Tampereelta. Tuolloin WithSecure (tuolloin Data Fellows Oy) sai häneltä kopion tästä levykkeestä

Hyppönen kirjoittaa museon esittelylehtisessä, että vaikka haittaohjelmia ei koskaan ollut tarkoitettu taiteeksi, ne paljastavat tahatonta taiteellisuutta – taitavasta ohjelmoinnista ja disruptiivisesta aikomuksesta syntynyttä luovuutta. Hänen mukaansa yhdistämällä haittaohjelmat ja taiteen Malware Art Museum antaa mahdollisuuden katsoa koodin ulkopuolelle ja nähdä laajemman kuvan, jonka nämä digitaaliset uhat maalaavat.

Museon aihepiiri on ajankohtainen tässä tekoälyn kiihtyvän kehityksen ajassa. Kun kännykkään putkahtelee lyhyin välein ilmoituksia AI-ohjelmien päivityksistä, niin helposti alkaa pohtia näyttelyn aihepiiriä. Ja sitä, mitä varhaiset teoreetikot John von Neumann ja Lionel Penrose kirjoittivat automaattisesti lisääntyvistä koneista ja rakenteista, jotka voisivat monistua ja muuntautua

 

Museo on avoinna vain perjantaina iltapäivisin (kevät 2025)

Museon tekstit ovat englanniksi, käyntini aikana näyttelyssä oli kuitenkin useampi suomena puhuva opas

Vapaa pääsy

museumofmalware.art

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ateneumin taidemuseo ja sen pysyvä näyttely

Valokuvataiteen maisteriopiskelijoiden loppunäyttely 2025

Kauan sitten, kaukaisessa galaksissa...